De kracht van bewegen!
Beweging is verbinding. Verbinding met jezelf, verbinding met je lijf. Bewegen gaat over voelen. Voelen wat jouw lijf je te zeggen heeft. Bewegen gaat dus ook over luisteren. Luisteren vanuit vriendelijkheid, zachtheid en compassie naar jouw lichaam. Objectief luisteren naar hoe het met je gaat, wat jouw lijf nodig heeft en waar jouw fysieke grenzen liggen. Als je echt weet te verbinden met je lijf en durft te luisteren naar jouw fysieke kunnen en jouw fysieke grenzen, dan bereik je jouw fysieke vitaliteit.
Mindful Running – Running Therapie.
Dat bewegen ondersteunend is aan een gezonde leefstijl weten we allemaal wel. Maar dat je met de juiste beweging verbinding kunt leggen met je lichaam zodat je beter voelt wat je lijf nodig heeft, dat is niet bij iedereen bekend. Als je lichaam in beweging is dan heeft dit een directe invloed op je welzijn en gezondheid. Wandelen of mindful hardlopen heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op onze vitaliteit, ons stresssysteem en op het gezond en actief houden van je brein.
Mindful Running (Running Therapie), is een vorm van rustig hardlopen waarbij je je (weer) bewust wordt van de mogelijkheden en onmogelijkheden die je lichaam aangeeft. Tijdens de mindful running training leer je je eigen lijf weer beter kennen en leer je stress sneller herkennen. Het geeft je inzicht in waar je grenzen liggen, wanneer heb je voldoende energie dat je je grens kunt opzoeken en wanneer moet je juist bij die grens even weg blijven. Running therapie is dus veel meer dan leren hardlopen.
Mensen met mentale klachten worden vaak doorverwezen naar een praktijkondersteuner of psycholoog. Zeker goede (en vaak noodzakelijke) stap, maar vooral gericht op mentaal herstel. Uit onderzoek is gebleken dat enkel het oplossen van de mentale klachten niet voldoende is. Als je langere tijd onder stress hebt gestaan is het lijf gewend geraakt aan deze manier van (over)leven en is ook fysieke behandeling nodig om echt te herstellen. Onder andere hartslag en ademhaling moeten weer herstellen en op een natuurlijk niveau van functioneren komen. Ook het hoofd moet weer leren om af en toe even “uit te staan”.
Running Therapie helpt bij het verlagen van je hartslag en verbeteren van je ademhaling. Door bezig te zijn met ademhaling en lichamelijk inspanning zal je ervaren dat je hoofd rustiger wordt en het constant denken wordt onderbroken. Je leert hoe hardlopen in jouw tempo en binnen jouw grenzen je energie kan geven!
Wat levert Mindful Running je op?
- verlaging van stressgevoel
- meer rust in je hoofd
- betere nachtrust
- vermindering van sombere- en angstige gedachtes
- actievere levenshouding
- beter gevoel over jezelf
- ontspanning door gemiddelde inspanning
- betere lichamelijke conditie, ademhaling en hartslag

“Go, go go, figure it out, figure it out but don’t stop moving“
– Flames, David Guetta & Sia –
Na jaren niet gesport te hebben en vooral heel druk te zijn geweest met werken, kleine kinderen en alle ballen in de lucht houden wilde ik toch weer wat gaan hardlopen. Kim heeft op basis van mijn hartslag en wensen een prefect schema voor mij gemaakt! Vanwege de corona tijd konden we niet samen sporten, maar op afstand heeft ze me heel goed geholpen en gemotiveerd. Ik loop nu hard op basis van mijn hartslag en het schema. Hierdoor heb ik in het begin erg tegen mijn drang moeten vechten om altijd meer te willen en meer te geven. Maar Kim heeft mij doen inzien dat het goed is om op vaste dagen en tijden te sporten en niet al mijn energie weg te geven, maar wat over te houden voor de rest van de dag. Ik ben nu 11 weken bezig en ik kan al 30 minuten zonder te stoppen hardlopen. Het is dus een win-win situatie. Meer energie, energie over voor de rest van de dag en tijd voor mezelf. Ik voel me er heel goed bij!
Na een flinke burn-out was het voor mij moeilijk om weer te gaan hardlopen/sporten. Ik ben altijd een fanatieke sporter geweest, maar door de burn-out lukte het mij niet om hard te lopen zonder dat mijn hartslag meteen heel hoog was. Mijn lichaam ervoer nog steeds stress bij meer inspanning. Eerst heb ik een intake gehad met Kim. Daarna hebben we mijn doel gesteld en zijn we begonnen met hardlopen. Rustig aan, lettend op mijn hartslag en ademhaling. In een paar weken konden we dit steeds verder uitbouwen en inmiddels heb ik geleerd om in “mijn”tempo hard te lopen en te sporten en niet het hoogst haalbare te willen behalen, omdat dat niet meer bij mijn lichaam past. Daarnaast heb ik geleerd om meer naar mijn lichaam te luisteren en me aan te passen aan wat mijn lijf mij aangeeft. Ik luister en kijk om me heen en geniet weer van het sporten. Bedankt Kim, je hebt mij weer een mooie start gegeven om te kunnen sporten.
Zo’n 1,5 jaar geleden zat ik er aardig doorheen. Ik zat in een situatie waarbij ik continu stress had, altijd “aan” stond en veel lichamelijke klachten had. Op advies van een goede vriendin bij Kim terecht gekomen voor running therapie.
Kim begeleid je vanuit rust. Je loopt niet hard om een betere conditie te krijgen of om snellere tijden neer te zetten, alhoewel dat gedurende het traject zeker wel gebeurt. Het rennen/bewegen wordt gebruikt om te ervaren wat er in je lijf gebeurt. Door daar via gesprekken op te reflecteren en het vervolgens via beweging weer te oefenen kom je stap voor stap weer echt bij je gevoel terug. Dat is zeer regelmatig confronterend. Kim begeleid je hierin met veel geduld, begrip en, heel belangrijk, humor. Ze leert je echt weer luisteren naar jezelf. De situatie zoals ik die in de eerste alinea beschreef waarom ik met running therapie begon, kan ik pas nu achteraf echt goed zo benoemen.
Nu loop ik zonder moeite 5 km hard, zit ik zeker nog niet altijd lekker in mijn vel maar herken ik de signalen veel beter, en heb ik echt weer een stuk rust in mijn leven gevonden. Zonder Kim was dat me zelf nooit (zo goed) gelukt. Een aanrader voor iedereen!
“Running teaches us that we are capable of so much more than we even imagined“
– Patti Sue Plummer –
Running Therapie Traject
Een Running Therapie traject heeft een duur van minimaal 12 weken waarbij we 1x per week samen trainen en er verwacht wordt dat je 2x per week zelf traint. Je ontvangt een persoonlijk trainingsprogramma wat tussentijds steeds wordt aangepast. Het is belangrijk dat je de beschikking hebt over een hartslagmeter of een sporthorloge wat jouw hartslag kan registeren. Op basis van jouw persoonlijke situatie wordt een maatwerk programma samengesteld. Het doel van het traject is dat je na 12 weken van een inactieve leefstijl naar een actieve leefstijl bent gegaan, dat je stressniveau is verlaagd en dat je beter de grenzen van je eigen lichaam leert voelen.
Investering
Mijn begeleiding voor Running Therapie is altijd in traject vorm van minimaal 12 weken. Wil je duurzaam aan de slag met het verbeteren van jouw vitaliteit dan vraagt dit tijd, geduld en doorzettingsvermogen.
Na onze intake wordt een voor jou op maat gemaakte offerte voor jouw werkgever gemaakt. Mocht je particulier gebruik willen maken van de coaching dan maak ik een voor jou op maakt gemaakt voorstel.

Opgeleid en geregistreerd Running Therapeut.
“Any day I am too busy to run is a day that I am too busy“
– John Bryant –
Wil jij ook vanuit verbinding vitaal zijn én ondernemen?
Neem dan contact met me op
KIM HELMER
06 141 24 121
info@insideoutvitaliteit.nl
LET'S CONNECT
Wist je dat:
- ademhaling de grootste verbinder is met je gevoel
- verbinding met jezelf en met anderen bijdraagt aan je vitaliteit
- ondernemen letterlijk betekent; 'iets gaan doen en bezig zijn;
- vitalteit niet alleen draait om gezond eten en veel bewegen
- stress vaak de grootste veroorzaker is van een disbalans in je vitaliteit