De kracht van hormonen!

Als we het hebben over hormonen denken we al snel aan oudere dames in de overgang of vrouwen die een kort lontje hebben tijdens hun menstruatie. Echter als we ons wat meer in onze hormonen verdiepen komen we erachter dat onze hormonen voor zoveel meer zaken verantwoordelijk zijn dan de dingen waar we vaak aan denken. Een disbalans in je hormomen kan een grote invloed hebben op je beleving van vitaliteit en van zijn. Ons hormoonproces is een zeer vernuftigd en slim systeem. Kennis over hormonen en de invloed van jouw leefstijl op je hormen zorgt voor kennis over jouw gezondheid en vitaliteit. Niet alleen belangrijk voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen. 

Hormoonbalans

Hormonen is afgeleid van het woord ‘hormare’ wat ‘in werking zetten betekent’. Hormonen zijn organische stoffen die als boodschapper in het lichaam allerlei processen in werking zetten, dit alles gericht op het bewaren van de balans (homeostase).

Hormonen worden grotendeels in de hormoonklieren aangemaakt en er zijn honderden verschillende hormonen in ons lichaam te vinden. Je zult begrijpen dat deze hormonen ongelofelijk goed moet samenwerken om de balans te bewaren en ons gezond te houden.

Een van de belangrijkste beïnvloeders van onze hormoonbalans is stress. Niet zo gek als je je realiseert dat de belangrijkste taak van onze stresshormonen overleven is. Op het moment dat we dus in gevaar zijn, krijgen onze stresshormonen altijd de prioriteit boven de andere hormonen. Een stressvrij leven is onmogelijk, een stressarm leven daarentegen zou een mooi streven zijn om, naast onze stresshormonen, onze hormonen in balans te houden.

In de verschillende levensfases spelen verschillende hormonen een belangrijke rol. Dat alleen vrouwen last hebben van hun hormonen is een fabel. Het is algemeen bekend dat meisjes in hun tienerjaren door grote lichamelijk veranderingen heen gaan en dat zij vanaf hun 35elevensjaar de volgende fase in gaan. Wat minder bekend is, is dat mannen van middelbare leeftijd, net zoals jongens in hun tienerjaren tijdens de pubertijd, ook een verandering in hun hormoonhuishouding doorlopen en een nieuwe levensfase in gaan.

Het klinkt wellicht wat gek, maar mannen en vrouwen hebben dezelfde hormonen. Zelfs als het gaat om de geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron) zijn deze hetzelfde, de verhoudingen zijn uiteraard wel anders. Naast de geslachtshormonen hebben we een heleboel andere hormonen. De meest bekende zijn: Bijnierhormonen (o.a. cortisol, adrenaline), Alvleesklierhormonen (insuline, glucagon), Schildklierhormoon (T4), Pijnappelklierhormoon (melatonine), en de Hypofysehormonen (o.a. groeihormoon).

Een gezonde hormoonbalans is afhankelijk van veel factoren. Vanuit onze ouders krijgen we onze genen mee waar we het mee te doen hebben. Een vaak gehoorde verklaring van hormonale klachten is dan ook “het zit in de familie”. En ik ga niet ontkennen dat het niet zo is, maar er is nog zoveel meer wat van invloed is op je hormoonbalans. Bioritme, slaap, voeding, beweging, stress, je darmen en de werking van je lever zijn zo al een paar factoren die een directe invloed hebben op de gezondheid van je hormoonstelsel. Door aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl kan je je hormoonhuishouding weer in balans krijgen en kunnen hormonale klachten sterk verminderen en in een aantal gevallen zelfs volledig tot verleden tijd behoren.

Herken jij je in (een aantal) van de volgende klachten:

 • weinig energie
 • je let goed op wat je eet maar je valt toch niet af
 • grote behoefte aan zoetigheid
 • om de kleinste dingen in de stress raken
 • verlies van spiermassa en toename van vet
 • achteruitgang van libido
 • trager denken en vergeetachtigheid
 • slecht kunnen inslapen en/of doorslapen

Dan zou dit zomaar voort kunnen komen uit een disbalans in je hormoonhuishouding.

Wat levert een gezonde hormoonbalans je op?

 • minder kans op welvaartsziektes als Diabetes type 2
 • minder cyclus gerelateerde klachten
 • meer rust, meer levensenergie
 • verlaging en vermindering van voedings- en trainingsgerelateerde stress
 • verminderde invloed van stresshormoon cortisol
 • glanzende en rustige huid
 • meer rust in je hoofd
 • betere nachtrust
 • verbetering van je spijsvertering
 • minder cravings voor suikers, ongezonde voeding en alcohol

“One day or day one. It’s your choice
– unknown –

Hormoon balans coaching

We starten met een zeer uitgebreide intake die ingaat op alle aspecten van jouw klachten, jouw leefgewoontes en hoe je je voelt. We kijken naar de verschillende hormonen en hoe deze zich bij jou gedragen.

Daarnaast zoomen we in op jouw wensen. Wat wens je jezelf, welk doel wil je gaan bereiken en wat verwacht je dat het je op gaat leveren. Als we dat weten dan maken we dit concreet naar de keuzes die je kan maken en jouw voorkeuren hoe je hier in de dagelijkse praktijk mee aan de slag kan gaan. Een goede hormoonbalans is vaak leefstijl gerelateerd, dus je gaat zelf aan de slag op basis van mijn adviezen en inzichten.

Ik geloof in micro habits. Micro habits zijn hele kleine gedragsveranderingen die je toevoegt aan je dagelijkse patronen waardoor ze beter vol te houden zijn. Geen strenge diëten, zware sportsessies of verplichte meditaties, maar hele kleine stapjes die we toevoegen aan je dagelijkse ritme.

Op regelmatige basis ontmoeten we elkaar en lopen we samen door jouw persoonlijk leefstijlplan heen. We kijken naar de voortgang en wat je nodig hebt om verder te kunnen gaan. Je kunt mij zien als je gids in het proces van het verkrijgen van een gezonde hormoonbalans. Jij doet het en ik loop naast je om je te steunen. Op weg naar een manier van leven bij jou past, die jou energie geeft en je je lekker in je vel laat zitten.

Investering

Mijn begeleiding is altijd in traject vorm van 6 maanden. Wil je duurzaam aan de slag met het verbeteren van jouw vitaliteit dan vraagt dit tijd, geduld en doorzettingsvermogen.

Na onze intake wordt een voor jou op maat gemaakte offerte voor jouw werkgever gemaakt. Mocht je particulier gebruik willen maken van de coaching dan maak ik een voor jou op maakt gemaakt voorstel.

“Self care is a form of self respect
– unknown –

Wil jij ook vanuit verbinding vitaal zijn én ondernemen?

Neem dan contact met me op

KIM HELMER

06 141 24 121

info@insideoutvitaliteit.nl

LET'S CONNECT

Wist je dat:

 • ademhaling de grootste verbinder is met je gevoel
 • verbinding met jezelf en met anderen bijdraagt aan je vitaliteit
 • ondernemen letterlijk betekent; 'iets gaan doen en bezig zijn;
 • vitalteit niet alleen draait om gezond eten en veel bewegen
 • stress vaak de grootste veroorzaker is van een disbalans in je vitaliteit